Vælg den rigtige grillmetode
Der er 4 grundlæggende grillmetoder, som du bør kende, når du skal stege det perfekte kød. De har hver deres fordele, og bør benyttes efter kød type. Du kender dem helt sikkert, men har nok ikke tænkt over hvornår de bør benyttes og hvad de hedder.
- Direkte: Den direkte grillmetode, er idéel til mindre stykker kød som ikke skal have mere end 15-20 minutter (mindre bøffer, pølser o.l.), da kødet her skal ligge direkte over kul eller brænderene du har tændt for i din gasgrill.
- Indirekte: Den indirekte grillmetode, er god til kødstykker som skal have mere end 20 minutter (hel kylling, okse-, kalve-, svine- og flæskesteg o.l.). Den indirekte grillmetode er den mest anvendte. Her starter man med at branke kødet direkte over kullet eller brænderene, og flytter dem efterfølgende væk. Hvis du benytter en gasgrill, kan du med fordel nøjes med at tænde brænderene ude i siden. Hvis du benytter en kulgrill placeres kullet i hver side af grillen.
- Cirkulær: Den cirkulære grillmetode minder lidt om den indirekte. Her placeres kullet dog rundt i hele kanten af grillen, hvilket fordeler varmen jævnt rundt om kødet. Denne grillmetode er idéel til pizza-bagning, brød og kager. Det er ikke muligt at benytte sig af denne teknik, hvis man ikke har en kulgrill.
- 50/50: 50/50 grillmetoden anvendes til kød der skal grilles i mere end 20 minutter men samtidigt skal brunes af først, eller hvis du skal grille flere ting ad gangen, da denne metode giver dig mulighed for at svitse i den ene side af grillen, og grille indirekte i den anden. Her er det vigtigt at kullet kun bliver placeret i den ene side af grillen, eller at du kun tænder for brænderene i den ene side. Den side med varmen bruges til at svitse kødet først, hvor efter kødet flyttes til siden uden varmere, og låget pålægges. Denne metode anvendes ofte til andebryst, oksekød, kyllingebryst o.l.
Sidst opdateret 12. februar 2021