Gasgrill Test 2024

Bedst i test & Købsguide

Af Flemming Andersen check icon Vores gasgrill test blev sidst opdateret 23. april 2024. Siden blev udgivet d. 14. april 2020.

Elsker du ligesom os, at stå foran den varme grill, med en iskold øl? Måske er du også træt af lugtende tøj, sorte fingrer, bøvl med grillstarteren og lange ventetider før din grill bliver varm? Så er en gasgrill det helt rigtige valg. Med en gasgrill slipper du for alle disse ting, men bevarer hyggen og fællesskabet vi danskere forbinder med grillmad.

En gasgrill er velegnet til grilling på terrassen eller på altanen, da det ikke er til at stå med kul på mindre arealer. En gasgrill er til dig der griller ofte, og godt kan lide at tilberede større middage på grillen.

I denne test sammenligner vi 11 forskellige griller, som passer til alle behov.

#GasgrillBilligste pris
1Weber Q3200 gasgrill med stegerist og pladeWeber Q32004.799 kr.Til butik
2Morsø Forno gasMorsø Forno Medio3.145 kr.Til butik
3Gasgrill test: Everdure FurnaceEverdure Furnace4.499 kr.Til butik
4Napoleon Rogue 425Napoleon Rogue 4254.984 kr.Til butik
5Weber Q1200 gasgrillWeber Q12002.499 kr.Til butik
6Dangrill Valhal 310 CS gasgrill med betræk, pande, tangsæt, rotisseri og termometerDangrill Valhal 310 CS1.995 kr.Til butik
7Napoleon TravelQ 285Napoleon TravelQ 2852.155 kr.Til butik
8Cobb Premier Gas DeluxeCOBB Premier gasgrill1.469 kr.Til butik
9Napoleon LE485Napoleon LEX4859.999 kr.Til butik

🥇 Weber Q3200 – Testvinder

Weber gasgrill Q3200Weber er et af de førende mærker inden for grill, og det er ikke helt uden grund at denne grill tidligere har vundet mange gasgrill test. Weber Q3200 og Q3000 har vundet rigtigt mange tests på grund af deres måde at fordele varmen på, som sikrer at du kan bruge et større areal af grillen. Med de 2 brændere har du stadig mulighed for, at grille direkte og indirekte, hvilket sikrer dig et rigtig godt grillresultat, da du med de 2 brændere har mere kontrol over, hvordan du ønsker at tilberede din mad. Grillens kuppelformede låg gør at du kan tilberede store stege og lignende. Risten som følger med grillen er lavet af støbejern, hvilket betyder at holdbarheden er i top, og at du ikke behøver at være bekymret for rust. Weber har 5 års garanti på deres støbejern riste, så længe de har været behandlet ordenligt.

Weber grillen er udstyret med to let sammenklappelige borde, som kan bruges til at opbevare diverse madvarer på. Derudover er denne model udstyret med et indbygget termometer udvendigt på låget, som gør det let hele tiden at holde øje med grillens temperatur. Q3200 er desuden rigtig let at vedligeholde, da størstedelen af denne grill er støbt aluminium.

Alt i alt et rigtig godt valg.

ForhandlerPris
kitchenone4.799 kr.Til butik
weber4.799 kr.Til butik

Morsø Forno Medio

Morsø Forno gas

Morsø Forno er den første gasgrill i Morsøs lækre udesortiment. Morsø Forno er lavet i et unikt stilrent design, der vil få de fleste haver til at se mere eksklusive ud. Grillen er blevet taget rigtig godt imod i danmark og er lige nu en af de meste solgte gasgrille.

Morsø Forno har en masse fordele og er alt i alt en rigtig god grill. En af de største fordele vi har fundet er skorstenens placering. Placeringen af skorstenen gør at varmen bliver fordelt bedre i grillen, ifht. hvis denne var placeret i midten af grillen. Grillen kan opnå utrolig høje varmegrader og kommer nemt op på 300-350 grader, hvilket gør den helt perfekt, til tilbedredning af langt de fleste madvarer herunder pizza.

ForhandlerPris
coolshop3.145 kr.Til butik
homeshop2.499 kr.Til butik
pejsen5.499 kr.Til butik
10-42.545 kr.Til butik

Læs mere om Morsø Forno gasgrill.


Everdure Furnace

Gasgrill test: Everdure Furnace

Everdure Furnace er verdens hurtigste og mest kraftfulde grill at varme op – ifølge dem selv! Det er dog ikke helt forkert. Grillen er klar til brug på under 5 minutter, og er dermed hurtigere klar til brug, end hvis du skulle starte din ovn op i stedet. Det er langt hurtigere end de fleste andre gasgriller, og blandt andet derfor er Everdure Furnace nr. 2 på vores liste.

Everdure Furnace er designet af berømte kok Heston Blumenthal. Everdure Furnace er lavet i rustfrit og trykstøbt aluminium, hvilket sikrer dig en lang holdbarhed og en grill, som er let at rengøre. Derudover slipper du for at bekymrer dig om vejret, da denne grill ikke bliver rusten af at stå udenfor. Grillpladerne er lavet i støbejern, som gør at du undgår at ødelægge belægningen på pladerne. Du bør ikke benytte metal-redskaber, da det kan resultere i at garantien ikke dækker, hvis der mod forventning måtte komme ridser i risten eller på selve grillen.

Grillen har et ekstra højt låg, hvilket gør at den er særdeles velegnet til at tilberede stege eller andet højt tilbehør. Grillen har desuden en ekstra stor diameter, som gør at man let kan tilberede meget mad på samme tid. Everdure Furnace har desuden indbyggede flammetæmmere (flame tamers) i risten, som gør at du undgår stikflammer når du benytter grillen.

Everdure Furnace er i den dyre ende af prisskalaen, og henvender sig primært til den meget kvalitetsbevidste forbruger.

Se vores anmeldelse af de andre populære everdure grill her.

ForhandlerPris
kitchenone4.499 kr.Til butik
frishop4.500 kr.Til butik
byghjemme4.500 kr.Til butik

Napoleon Rogue 425

Napoleon Rogue 425

Denne gasgrill er i den lidt dyrere ende i forhold til nogle af de andre på listen, men du får til gengæld rigtig meget for pengene. Rogue 425 er udstyret med større hjul, kraftige brændere og SEAR PLATES™ hvilket alt sammen er med til at give dig en mere holdbar og kvalitetsfyldt gasgrill. Grillen størrelse gør at den kan være svær at have på mindre arealer, men her er denne udstyret med en klik funktion, så du let kan afmontere et eller begge sideborde. Rogue 425 er udstyret med JETFIRE™ tændingssystem hvilket gør at grillen er klar til brug efter få minutter. Det er altså også en ideel gasgrill til dig der godt kan lide at grille i hverdagen, uden de store forberedelser, på grund af sin hurtige opstart.

Grillen fås i sort og stål-farve, og de 425 i navnet, refererer til grillarealet på grillen, nemlig 425 cm2. Dette er en perfekt størrelse til et selskab på 6-8 personer, og kan altså med sit store grillareal, tilberede mad til en større forsamling.

Grillen er udstyret med en skjult tændknap, hvilket er med til at øge sikkerheden på grillen.

ForhandlerPris
homeshop4.984 kr.Til butik
10-44.685 kr.Til butik

Weber Q1200

Weber Q1200 gasgrillHvis du er på udkig efter en kompakt grill, der på trods af sin lille størrelse, leverer gode grillresultater og stadig kan opnå høj varme, så er Weber Q1200 et rigtig godt bud. Grillen har vundet flere test i løbet af de seneste år, og er et godt bud, hvis du har behov for at kunne tage din grill med på camping, flytte på den, eller har en mindre balkon.

Ulempen ved Q1200 er at den kun er udstyret med 1 gasbrænder. Dette betyder at der er mindre varme at grille på, og at du dermed kan tilberede lidt mindre mad ad gangen. Webers grillriste er dog bygget således at varmen fordeler sig lyn hurtigt, så det kan lade sig gøre alligevel. På trods af den blot ene brænder, får du med Q1200 smukke grillstriber på dit kød hver gang.

Weber Q1200 er udstyret med trinløs regulering af varme, hvilket betyder at du let kan indstille varmen præcis som du ønsker.

ForhandlerPris
kitchenone2.499 kr.Til butik
weber2.499 kr.Til butik

Dangrill Valhal 310 CS

Gasgrill test: Dangrill Valhal 310 CSDangrill Valhal serie indeholder en række kvalitetsfyldte griller til billige penge. Grillen kan fåes helt ned til 2999 kr fra ny, og er udstyret med en masse features, som blandt andet en indbygget øl oplukker, så du kan grille i bedste valhalla stil.

Igen imponerer Dangrill med deres skarpe danske design og kraftfulde brændere. Prisen på denne sag er set helt ned til 2399,- og er dermed en rigtig god grill til en skarp pris. Gasgrillen velegner sig til små såvel som større forsamlinger, med dets store grillareal, og må siges at henvende sig mest til grillaftener der involverer øl, på grund af dens indbyggede øloplukker – men hvilken grillaften gør ikke det?

Gasgrillen er desuden den første på listen med sidebrændere.

Valhal 310 CS er yderst nem at vedligeholde, da risten er lavet i støbejern, og dermed er let at tørre af.

Alt i alt en rigtig god gasgrill til en meget skarp pris.

ForhandlerPris
Davidsen1.995 kr.Til butik

Napoleon TravelQ 285

Napoleon TravelQ 285Napoleon TravelQ 285 er en perfekt grill, til dig som elsker at grille på stranden, hos vennerne, på campingpladsen eller på altanen. Grillen er udstyret med et sammenklappeligt stativ, som gør det let at pakke grillen sammen, så den ligner en trolley. Gasgrillen er udstyret med to kræftfulde brændere, som giver dig et perfekt stegeresultat, selvom du er på farten. Denne model fås helt ned til 3499,-, og er det foretrukne ‘rejse-grill-valg’ på markedet i 2020.

Udover de designmæssige fordele, har TravelQ 285 to yderst kraftige brændere med en effekt på 4,1 kW. Dette sikrer at du ikke går ned i kvalitet, selvom du har en transportabel gasgrill.

Napoleon gasgrillen kommer desuden med 10 års garanti, så du er altså sikret en god gasgrill i 10 år, hvis du behandler den som anbefalet.

Se den smarte klapsammen funktion her:

ForhandlerPris
homeshop2.155 kr.Til butik
10-42.155 kr.Til butik

COBB Premier Gas – transportabel gasgrill

COBB Premier GasCOBB Premier Gas er udviklet til campister og naturelskere. Den praktiske transportable gasgrill, kan bruges til at grille alt lige fra mindre tilbehør til hele stege. Den høje form i grillen gør det muligt at grille stort set alt – uanset størrelse.

Grillen er utrolig nem at anvende og passer perfekt til en mindre familie eller en telttur med vennerne. Du bør vælge denne grill, hvis du ønsker en gasgrill, som du kan tage med på farten.

COBB er oprindeligt et grillbrand fra sydafrika, hvor regeringen søgte en løsning på en måde, hvorpå landsbybeboerne kunne tilberede mad, uden at sætte ild til deres hjem. Dette resulterede COBB brandet – og en lang række gasgrillere, der ikke bliver varme på ydersiden og samtidigt bruger minimal mængde af brændstof. COBBs gasgrill griller uden flammer og røg i følge deres eget udsagn.

Siden har det taget fart for COBB, og de har fået gode placeringer i adskillige tests og vundet flere priser inden for genren.

ForhandlerPris

Char-Broil Performance 340

Char-Broil Performance 340Char-Broil har virkelig taget danmark med storm, og du har helt sikkert set mærket flere steder, enten hos dine venner eller familie, eller når du har været i diverse indkøbscentre. Det heller ikke helt uden grund at den er med på vores liste. Denne gasgrill har hele 4 brændere og er klar til grillning efter få minutter. Grillen har patenteret infrarød grillsystem “Tru Infrared”, hvilket gør den helt ideel til dig, der godt kan lide at grille året rundt, da det patenterede “Tru Infrared” bidrager til, at den er klar til grillning hurtigere end de fleste andre grillere.


Napoleon LEX485

Napoleon LE485Napoleons LEX485 er med sine 3 hovedbrændere en af de foretrukne gasgrill. LEX485 er udstyret med det populære Sizzle Zone™, som gør det let at koge og gøre for eksempel flæskesteg sprødt, hvis du er typen der griller hele året rundt.

Napoleon LEX485 er en rigtig god allround gasgrill, og passer perfekt til en familie på 5-6 mennesker eller til dig der elsker at grille når du har gæster på besøg. Det lækre design gør det til en gasgrill som du ikke gemmer væk, når gæsterne kommer på besøg, men snarere hiver frem.

Grillen er desuden udstyret med lys i instrumentbrættet, således at du kan grille langt ud på natten.

ForhandlerPris
homeshop9.999 kr.Til butik

Dangrill Thor 300 PS

Gasgrill test: Dangrill Thor 300 PSDangrills Thor 300 PS model er en rigtig god grill til prisen. Grillen kan fåes helt ned til 2000 kr fra ny, og er udstyret med en masse features, som gør at grillaftenen bliver en succes. Dangrill er et dansk firma, som levere danske kvalitets griller til gode priser.

Denne grill egner sig rigtig godt til en familie på 4-5 mennesker, eller et kæreste par som ønsker kunne grille når der kommer gæster. Fordelen ved en gasgrill er dog at man nemt at starte den op og komme i gang med at grille, hvilket betyder at den også er velegnet til mindre familier.

De 3 brændere sikrer dig at du får en grill, som ikke mindst varmes rigtig hurtigt op, men samtidigt giver dig kontrol over hvordan du ønsker at tilberede din mad.

Grillen er udstyret med et rum, hvori du kan skjule gasflaskerne til grillen.

Dangrill Thor 300 PS er set til lige under 2000,- hvilket gør den til et af de mest foretrukne valg i 2020.


Hvad er fordelene ved en gasgrill?

Det er blevet mere og mere populært at benytte sig af gasgriller i stedet for kul eller el, de seneste par år. Grunden til denne udvikling, skyldes at gasgrillerne har en række fordele i forhold til de to andre typer grill. De har faktisk alle tre typer hver deres fordele, men gasgrillerne synes at have taget overtaget i forhold til popularitet i de danske hjem.

Gasgrillerne har en klar fordel i mindre hjem, hvor der skal grilles på altanen eller terrassen. Dette skyldes at denne type grill ikke sviner nær så meget som fx en kulgrill. Gasgrill egner sig rigtig godt til at den travle hverdag som flere danskere har og da danskere elsker at grille befinder denne type grill sig i mange danske hjem. Det skyldes blandt andet at en gasgrill er meget hurtig at starte op. Faktisk er nogle af gasgrillerne om at varme op, end en almindelig ovn er om at nå op på 200 grader. En anden fordel ved dette er, at det bliver lettere at grille hele året rundt, hvilket også er blevet meget populært de senere år.

Gasgrill giver den helt rigtige grillsmag

Er du bange for at en gasgrill ikke vil give dig og dine gæster den grillsmag du er vant til? – Det behøver du ikke være. Der er lavet flere tests hvor det har vist sig, at smagen som kødet og grøntsagerne får fra en gasgrill, ikke er anderledes end smagen fra en kulgrill.

Du får naturligvis ikke duften fra en kulgrill med, når du benytter en gasgrill, men du har til gengæld mulighed for at grille på mindre lokationer, og at sidde tættere på grillen, uden at du får hovedpine af den ellers velduftende røg.

Udover at du undgår røglugten fra en kulgrill, og stadig bibeholder den gode smag, så er en gasgrill langt hurtigere og lettere at starte op. Faktisk så let at alle kan gøre det. En gasgrill er som regel varm inden for 5-15 minutter, hvorfor det heller ikke kræver den store planlægning i forvejen, når du ønsker at grille.

Er du alligevel ikke helt overbevist? Så læs vores kulgrill test eller vores træpillegrill test.

Hvilken gasgrill skal jeg vælge?

Gasgrill markedet er enormt og du kan få gasgrill i alle prislejer og med funktioner som et mindre køkken. Du bør derfor gøre dig tanker om, hvad du har behov for. Vi kommer her med et par tanker, som du bør gøre dig, inden du investerer i en ny gasgrill:

  • Hvor mange skal der laves mad til på grillen?
  • Skal grillen kunne transporteres langt væk?
  • Skal der bruges ekstraudstyr til grillen?
  • Hvor ofte skal den benyttes?

Hvis der skal laves mad til flere mennesker, bør du have fokus på antallet af brændere samt grillarealet. Jo større grillareal og jo flere gasbrændere, jo flere mennesker kan der tilberedes mad til af gangen. Hvis der skal kunne tilkøbes ekstra udstyr til grillen, bør du vælge et mere anerkendt mærke, som Weber, Char-Broil osv., da du kan få stort set alt det ekstra udstyr du måtte drømme om til de lidt større mærker. Skal grillen benyttes ofte bør du gå lidt op i kvalitet og pris, da det så er endnu vigtigere at grillen fungerer 100% optimalt. Alle de gasgrillere vi har anmeldt i vores test, lever naturligvis op til sidste punkt.

Hvis du er i tvivl om du kan nøjes med en lille gasgrill, bør du undersøge mulighederne her – de henvender sig oftest til 2-4 personer.

Hvordan har vi fundet den bedste gasgrill i denne test?

Vi har sammenlignet over 50 forskellige grillere og fundet den bedste gasgrill på baggrund af følgende parametre, som vi mener er de vigtigste når du skal investere i en ny grill: pris, holdbarhed, antal brændere, rengøringsmuligheder og mobilitet.

Først kiggede vi på de nævnte parametre, hvorefter den rigtige efterforskning gik i gang. Vi sammenlignede anmeldelser fra jer brugere på en række hjemmesider, heriblandt forhandlerenes hjemmesider, forums og trustpilot. Og naturligvis et miks af personlige erfaringer, vi har gjort med de udvalgte grillere igennem årene.

Udfra de resultater vi endte op med, fandt vi frem til de 8 mest interessante og kvalitetsfyldte gasgrillere, som fremgår af testen ovenfor. Vi har naturligvis taget højde for at der skal være lidt til alle behov og alles pengepung, da dette også var et vigtigt parameter i vores vurdering af de forskellige grills.

Det er sådan vores gasgrill test er udført. Vi håber i kan bruge den, og at det vækker nogle tanker omkring jeres køb.

Så – hvis du vælger at købe den bedste gasgrill, tør vi godt sige at du ikke går galt i byen. Gasgrillen Weber Q3200 har vundet afskillige tests og det er som du ved nu, ikke uden grund.

Fordele ved at vælge den bedste gasgrill

Der er rigtig mange fordele ved at vælge den bedste gasgrill i vores test. Formålet med en gasgrill er som regel friheden i, at kunne vælge at grille i sidste øjeblik, og dermed slippe for at bøvle med kul briketter og længere opstartstider. Dette lever alle de anbefalede grillere op til i denne test, da vi ved at det netop er en af de vigtigste faktorer, hvis ikke den vigtigste.

Derudover er grillarealet også vigtigt og mængden af brændere. Mængden af brændere og kontrollen over disse, afgører hvor vidt du kan tilberede din mad præcis som du ønsker. I vores test over den bedste gasgrill har vi lagt stor vægt på at alle de udvalgte grille, passer til størstedelen af den danske befolkningsbehov, nemlig en familie på 3-5 mennesker, der af og til får besøg af venner eller familie.

Hvorfor er en gasgrill test vigtig?

Hvorfor bør du læse en gasgrill test, og hvorfor er den vigtig inden du køber? Der er stor sandsynlighed for, at du har fundet denne test ved netop at søge på ‘Gasgrill test’ i søgemaskinerne, og du kender nok derfor allerede til vigtigheden af en sådan test. Vi vil dog alligevel for en god ordensskyld lige slå det fast, så vores regulære læsere også er med.

En gasgrill test er vigtig til dig, der skal ud og investere i en ny grill. Testen hjælper til at finde de bedste produkter på markedet i 2020, og giver dig et hurtigt overblik over disse, så du ikke behøver at bladre dig igennem 100 forskellige webshops.

Derudover kan en test være med til, at få dig til at gøre dig nogle overvejelser, som du måske ikke ville have gjort dig ellers.

Gasgrill test

Overvejelser før du køber en ny gasgrill

Det kan være en dyr investering af købe en ny gasgrill, ja en del dyrere end den typiske kulgrill. Alligevel vælger rigtig mange denne type grill, da det bare er lidt lettere, kræver mindre forberedelse og sviner mindre.

Men hvad bør du overveje inden du investere i en ny gasgrill, så du er sikker på at du ikke kommer til at fortryde købet ugen efter? Det ser vi nærmere på her, hvor vi vil komme med vores bud på de ting, du skal gøre dig overvejelser omkring inden du køber.

Størrelse på grillområdet

Størrelsen på grillområdet og i det hele taget rumfanget af grillarealet, er vigtigt når du skal investere i en ny gasgrill. Grillens grillareal siger sig selv – det er størrelsen på den rist du kan placere maden på. Her bør du overveje hvor meget kød og grøntsager der skal kunne være plads til inde i grillen.

Husk at tænke over at du en dag kan få gæster på besøg, og som du måske vil servere grillmad til. Her er det rigtig irriterende at være kommet til at købe en lidt billigere grill, med en mindre grilloverflade, da alle dermed ikke kan spise på samme tid – og så går hyggen lidt af.

Det er også vigtigt at overveje højden på grillen. En højere grill giver dig mulighed for at grille større stege, en hel kylling og meget mere. Så hvis du har behov for dette, bør du vælge en grill med en god højde.

Antallet af brændere

Antallet af brændere er et andet vigtigt punkt, når du skal investere i en ny gasgrill. Disse giver dig nemlig mulighed for enten at: slukke og tænde for enkelte steder i grillen, eller at: placere maden på indirekte og direkte varme. Dette er en stor fordel, da det ikke er al mad der tåler direkte varme. Skal du for eksempel tilbereder et kyllingebryst, vil indirekte varme være at foretrække, da kyllingen ellers vil blive alt for branket.

Dette er en ting du bør overveje. Hvis du blot skal tilberede mad til dig selv og din nærmeste er en brænder rigtig fint, men hvis du derimod forventer at få gæster eller børn på besøg, bør du tænke over om 2-4 brændere ikke ville være mere passende.

Størrelse på grillen

Størrelsen på din grill er vigtigt hvis du er begrænset af plads. Skal grillen fx stå på en altan eller i en mindre have, kan det være rigtig irriterende at have køb en for stor grill. Her bør du overveje hvor meget du vil gå på kompromis, da det er klart at en større gasgrill indeholder flere funktioner, som regel flere brændere og et større grillareal.

Ekstra funktioner

Har du brug for ekstra features, og hvordan skal grillen bruges? Hvis du fx ønsker at grille i mørke kan du overveje at anskaffe dig en gasgrill med interiørlys. Skal der være et indbygget termometer i grillen, eller har du det okay med at bruge dit eget, når du skal tilberede maden?

Skal grillen let kunne transporteres frem og tilbage på terrassen, uden at i behøver at kalde på naboen for at bede om hjælp? I så fald bør i overveje at anskaffe en grill med hjul på.

Der er altså et par overvejelser at gøre sig. Læs anmeldelserne af de forskellige gasgrillere længere oppe på denne side, og hop ind og læs mere på de enkelte sider, og overvej om den enkelte gasgrill opfylder dine drømme og ønsker.

Held og lykke med det 🙂

Tilbehør til din gasgrill

Du bør ligeledes overveje om du har brug for specielt tilbehør til din gasgrill. Selvom det meste tilbehør er universelt kan der være enkelt udstyr som for eksempel kun udvikles og passer til fx en Weber gasgrill. Du bør derfor gøre dig lidt overvejelser omkring, om du har behov for noget meget unikt tilbehør. Tilbehør som specielle stegeplader, stegetermometer og lignende passer naturligvis til alle gasgrillere, afhængigt af størrelsen på grillen.

Hvad kan man tilberede på en gasgrill?

Langt de fleste er allerede klar over at en pizza tilberedt på grill, oftest resulterer i et langt bedre resultat end i en almindelig el ovn, men hvad kan man egenligt tilberede og hvordan bliver resultatet?

Der er i virkeligheden stort set ingen grænse for hvad du kan tilberede. Langt de fleste opskrifter på mad findes allerede på internettet, specielt udformet til tilberedning på gasgrill. Der er altså næsten ingen grænser for, hvad du kan tilberede på disse, hvad enten du elsker at lave pizza, grøntsager, brød, kød, you name it! Det er kun fantasien der sætter grænser.

Der kan naturligvis være behov for lidt ekstra udstyr i forbindelse med tilberedning af enkelte retter som fx når du skal lave en pizza på en pizzasten, men dette er der heldigvis råd for, og i langt de fleste tilfælde findes tilbehøret til en overkommelig pris, hvis du kigger de rigtige steder.

Sidst opdateret 23. april 2024