Grillet Halloumi burger
Hjemme hos os har grillet Halloumi burger i længere tid stået på listen over yndlings grillretter. En god og saftig ost, blandet sammen med en gylden burgerbolle, en lækker dressing, og et krydret løgkompot. Det er efterhånden blevet definitionen til en god afslutning på en lang, hård arbejdsdag.
Og med Halloumi ostens historie i mente, mens man spiser, pimpes smagen da også en lille smule mere op.
Det er nemlig sådan at halloumi er en halvhård, umodnet ost lavet af en blanding af gede- og fåremælk, og nogle gange også komælk. Den har et højt smeltepunkt og kan derfor nemt steges eller grilles, det gør den nemlig til en populær køderstatning.
Det første overlevende bevis af cypriotisk halloumi blev nemlig registreret i midten af 16. århundrede af italienske besøgende på Cypern, hvor man siger det er opstået. Men spørgsmålet om, hvorvidt opskriften på den typiske halloumi blev født på Cypern og derefter rejste til Libanon og resten af Levanten, eller om de grundlæggende teknikker til fremstilling af ost, der modstår smeltning, udviklede sig over tid i forskellige dele af det østlige Middelhav – eller begge – har ikke et endeligt svar.
Traditionelt lavede man halloumi af fåremælk, og gedemælk, da der var få køer på øen. Det var indtil de blev overført af briterne i det 20. århundrede. efterhånden som efterspørgslen voksede, begyndte industrielle osteproducenter at bruge mere af den billigere og mere rigelige komælk.
Hvis du synes den mangler noget, så kan du evt. lave guacamole, finthakket frisk chili og grillet majs som tilbehør. Dermed vil opleve lidt ekstra variation hvilket vi alle godt ved er godt til at aktivere de forskellige smagssanser.
Hvis du, som jeg elsker brødet gyldent, så glem ikke at smøre et tyndt lag olivenolie på. På den måde vil brødet automatisk blive mere sprødt. Med den bedste grill vil du dog ikke have brug for nær så mange fedtstoffer.
Sidst opdateret 17. november 2021
Ingredienser
- 4 Burgerboller
- 1 Avocado
- 125 g. Blandet salat
- 200 g. Halloumi
- 1 Håndfuld frisk mynte
- Rødløgskompot
- 2 Rødløg, i tynde ringe
- 1 spsk. Olivenolie
- 2 spsk. Æblecidereddike
- 1 tsk. Honning
- 1 tsk. Timian, tørret
- Salt
- Sort peber
Dessing:- 2 spsk. Mayonnaise
- 1 tsk. Sriracha chilisauce
- 1 tsk. Øko citron, fintrevet
- Salt
- Sort peber
Fremgangsmåde
-
Løgkompot: - Tilsæt løg i en gryde med olie og sauter til løgene er bløde ved middelvarme. Under processen må de ikke blive brune.
- Tilsæt honning, timian og eddike i gryden, læg derefter låget på og lad så ingredienserne stå ved lav varme i omkring 10 minutter. Smag evt. til med salt og peber.
Dessing:- Rør sriracha, mayonnaise og citronskal. Smag dressingen til med salt og peber.
Burgerne- Varm burgerbollerne på grillen eller i ovnen.
- Del halloumi i 4 lige store skiver. Pensel halloumi med olie og grill dem på en varm grill til de har grillstriber på begge sider.
- Smør burgerbollerne med chilimayo. Læg så en skive avocado, et salatblad, mynte, halloumi og rødløgskompot i burgerbollen. Halloumi burgeren er nu klar til at blive serveret.
Sidst opdateret 17. november 2021