De fleste danskere mener at mad tilberedt på en kulgrill smager bedre. En gasgrill sviner miljøet betydeligt mindre til end en kulgrill, den er nemmere at gøre rent og hurtigere i opstart. Men hvilken type grill er den sundeste?
Svaret er gasgrill
Når du tilbereder din mad på en kulgrill, får din mad tilsat to molekyler, nemlig: HCA og PAH. Begge disse to molekyler menes at kunne være med til at øge din risiko for at få kræft. Der er rigtig meget videnskab bag denne påstand og National Cancer Institute har bl.a. knyttet disse to molekyler til en langrække kræftsygdomme. PAH er desuden at finde i cigaretrøg.
De to molekyler opstår ved at den åbne flamme fra kulgrillen smelter fedtet fra dit kød, så det drypper ned i flammen. Herefter bliver fedtet transformeret til HCA og PAH molekyler, som efterfølgende bliver transporteret tilbage til kødet og sætter sig fast herpå. Gasgrillen opvarmer dit kød mere indirekte, men kan også fremkalde disse kræftfremkaldende stoffer, da der trods alt er en åben flamme. Kulgrillen produkterer dog udover HCA og PAH, det kræftfremkaldende stof NPAH.
Hvis du går op i din og miljøet helbred, bør du altså uden diskussion vælge at grille på en gasgrill.
Sidst opdateret 26. februar 2021